סימנים לסרטן העור

סרטן העור מתפתח על פני העור ולרוב ניתן לאבחן אותו בפשטות, כל עוד עוקבים אחרי הופעת נגעים חדשים, מגלים שינויים בנגעים קיימים על העור או מגיעים לאבחון מקצועי על ידי רופא מומחה. ישנם שלושה סוגים עיקריים של סרטן העור – סרטן תאי הבסיס (BCC), סרטן תאי הקשקש (SCC) ומלנומה.

מלנומה נחשבת לסוג של סרטן עור קטלני אם לא מגלים ומאבחנים אותה בשלב מוקדם. לעומת זאת, סרטן העור מסוג BCC (Basal Cell Carcinoma) אינו מוגדר כסרטן מסוכן, אלא אם מזניחים טיפול במחלה במשך תקופה ארוכה, וסרטן מסוג (SCC-Squamous Cell Carcinoma) עשוי להיות מסוכן רק במקרים מסוימים.

חשוב לדעת כי לכל סוג של סרטן העור ישנם סימנים שונים, כאשר הסימן הראשון שחייב להדליק "נורה אדומה" הוא כתם או בליטה (בכל צבע שהוא), או פצע המופיע על העור ואינו נרפא. בנוסף, ראוי לציין כי מעל 10,000 איש מאובחנים מדי שנה בישראל כחולים בסרטן העור שאינו מלנומה, ברוב המקרים המחלה אינה גורמת למוות. עם זאת, כ-1,600 איש מאובחנים מדי שנה כחולים בסרטן מסוג מלנומה – כאמור, זהו סרטן עור קטלני לכן חשוב לאבחן אותו בשלב מוקדם ככל הניתן, ומומלץ לכל אדם לעבור בדיקת נקודות חן ומיפוי שומות במרפאה מקצועית.  

סוגים של סרטן העור

סרטן תאי הבסיס

זהו הסרטן השכיח ביותר מבין כל סוגי סרטן העור (ומבין כל סוגי הסרטן האחרים), כ-95% מהמקרים הם גידולי סרטן תאי הבסיס. בדרך כלל הגידול מתפתח באטיות ולרוב ניתן לאבחן אותו כבליטה חדשה המופיעה על העור בגוון ורוד או לבן פנינה, במקרים מסוימים ניתן לאבחן את הגידול ככתם המופיע על העור בגוון ורוד ועליו כתמים כהים. הגידול יופי בדרך כלל באזורי החשופים לשמש כמו קרקפת, חזה עליון, מצח, אף ועוד. כמו כן, אחד מתסמיני סרטן תאי הבסיס הוא כיבים, הנגע עלול לדמם או לגרום להתפתחות פצע מדמם המחלים מעצמו אך מופיע מחדש תוך זמן קצר (ימים עד שבועות).

סרטן תאי הקשקש

סוג זה של סרטן העור פחות שכיח מסרטן תאי הבסיס, אך הוא עלול להתפשט לאיברים אחרים בגוף ולבלוטות הלימפה. בדרך כלל יופיע באזורים החשופים לשמש. ניתן לאבחן אותו יחסית בקלות בגלל מראהו הייחודי – אזור מעובה בגוון העור או בצבע ורוד, ועל האזור יש מעין קשקשים. במקרים מסוימים האזור מדמם ונוצר כיב שאינו מתרפא מעצמו.

מלנומה

גידול סרטני ממאיר וקטלני שמקורו בתאים המלנוציטים ( התאים האחראים על ייצור הפיגמנטים שקובעים את גוון העור). בדרך כלל מלנומה תופיע על העור ככתם א-סימטרי בגוון חום עד שחור, או כבליטה על העור בגוון ורוד. אבחון מלנומה מחייב שימוש בדרמוסקופ ונדרשת מיומנות מקצועית ברמה גבוהה ביותר לאבחון המחלה.

המרכז למיפוי שומות

תסמינים של סרטן העור

התסמינים העיקריים של סרטן תאי הבסיס וסרטן תאי הקשקש יופיעו ברוב המקרים באזורי העור החשופים ישירות לשמש – עור הפנים, הצוואר, החזה העליון, הקרקפת והגפיים. הסימון שחייב לעורר את תשומת הלב הוא הופעת כתם או בליטה על העור בגוון אדום או פצע שאינו נרפא. לעתים, הכתם או הבליטה שהופיעו על העור מדממים או מייצרים גלד, אם הגידול הסרטני מתפתח בשומה קיימת או בצלקת – ניתן לראות שינוי בגודל, בצורה ו/או בצבע.

ישנם חמישה סימנים המעוררים חשד ששומה היא למעשה סרטן מסוג מלנומה, על פי מבחן A,B,C,D,E שפותח על ידי המרכז האמריקאי לחקר מחלות עור:

A (Assymetry)
A (Assymetry)
שומה בצורה לא סימטרית (Assymetry)

שומות עם צורה לא ברורה ולא סימטרית.

B (Border)
B (Border)
גבול (Border)

שומות עם גבולות שאינם ברורים או סדירים, למשל גבול משונן, מחורץ או בעל תלמים.

C (Color)
C (Color)
שינוי בגוון השומה (Color)

שומות עם 3 גוונים או יותר, לעתים אפשר לאבחן אודם סביב השומה.

D (Diameter)
D (Diameter)
קוטר (Diameter)

שומות בקוטר מעל 6 מ"מ, אך כיום פחות מתייחסים לגודל כיוון שיש מלנומה בגודל קטן יותר.

E (Evolution)
E (Evolution)
שינוי עם הזמן (Evolution)

זהו הסימן החשוב ביותר העשוי להעיד על מלנומה (בעיקר בקרב אנשים מעל גיל 40), כלומר שומות המשתנות עם הזמן. לדוגמה, השומה משנה עם הזמן את צורתה, גווניה וגודלה. במקרים מסוימים השינוי עם הזמן יבוא לידי ביטוי על ידי תסמינים נוספים כמו דימום, גירוי מקומי ועוד.

בדיקה מקצועית על ידי רופא עור מנוסה

בכל מקרה של הופעה נגע עור חדש ובכל שינוי בנגע קיים – יש לפנות בהקדם האפשרי וללא דיחוי לבדיקה מקצועית על ידי רופא עור מומחה. כיום, מומלץ לכל אדם, בכל גיל, כולל ילדים, להגיע לאבחון תקופתי אחת לשנה אצל רופא עור. אבחון מקצועי כולל בדיקת דרמוסקופיה, זהו מכשיר עזר אופטי המאפשר לרופא לאבחן את השומות ונגעי העור בדיוק רב. באמצעות דרמוסקופ ניתן לאבחן נקודות חן סרטניות ואפשר לגלות מלנומה בשלב מוקדם.

מעבר לבדיקה השנתית אצל רופא עור מומחה, מומלץ לכל אדם, ובעיקר למי שנמצא בקבוצות הסיכון, לבצע בדיקה עצמית מול המראה, עדיף בעזרת בן או בת הזוג. חשוב לשים לב להופעת נגעי עור חדשים, לשינוי בגודל, בגוון ובצורה של שומות, ובהתאם לממצאי הבדיקה יש לפנות מיד לרופא עור על מנת לעבור אבחון מקצועי ומדויק.

לאנשים בעלי שומות מרובות או הסטוריה אישית או משפחתית של מלנומה כדאי לבצע בדיקת מיפוי שומות דיגיטלית, בה מתבצע גם מעקב צילומי שנתי לגילוי שינוי בשומות.

לאחר הבדיקה באמצעות דרמוסקופ ובמידה והרופא חושד במלנומה או בסרטן עור אחר, נהוג לבצע ביופסיה של השומות החשודות. אם קיים חשד כי המלנומה התפשטה לאזורים נוספים בגוף, הרופא ימליץ ברוב המקרים לעבור בדיקות נוספות, ביניהן בדיקות דם ובדיקות הדמיה.

המשותף לזיהוי של 3 סוגי סרטן אלו הינו שינוי: הופעת נגע על העור שלא היה שם קודם, או שהיה פתאום השתנה.

לכן - בכל שינוי של נגע בעור או הופעת נגע חדש יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא עור.ב את הכותרת כאן

בודק...